Laatste nieuws - Gert-Jan Beute: Corona virus en de duivensport

Gert-Jan Beute: Corona virus en de duivensport
Gert-Jan Beute: Corona virus en de duivensport

Update Beute 30-04-2020
 
We zitten op dit ogenblik midden in de Corona crisis , vorige week dinsdag 21 April kregen we vanuit onze regering wederom te horen dat we er nog lang niet zijn. Ik hoef het u allemaal niet te vertellen natuurlijk, het is de grootste ramp in de geschiedenis van de huidige generatie.Maar ik wil niet teveel over het Corona virus uitweiden .

Maar in de duivensport hebben we er natuurlijk wel last van, dus ga ik wel in op de omstandigheden in en rond de hokken  in deze “corona” tijd.
Toen we met zijn allen hoorden dat we niet konden gaan vliegen, kwamen er van iedereen vragen over hoe en wat te doen. De vragen kwamen niet alleen bij mij natuurlijk maar bij alle bekendere spelers, duiven doktoren of andere kenners. Wat te doen met de oude duiven? , wat te doen met rui? Hoe de duiven te begeleiden in deze tijd van “geen vluchten” . Ik heb overal zo veel mogelijk antwoord op gegeven , in de stijl die ik altijd doe: Glashelder.  Maar ook hier is er geen ervaring mee natuurlijk, maar heb er mijn gedachten wel over.
 
Eerst maar het begin
 
Hier zijn de vliegduiven eerst samen gezet op de dag voor kerst dus op 24 december, de vliegers mochten grotendeels hun eigen jongen groot brengen, al werden er natuurlijk onder enkele koppels wat eieren van kwekers geschoven. Er zijn nu eenmaal altijd een paar vliegers waar je nog niet gelijk jongen van hoeft, dat is bij iedereen zo. We hadden een ongelofelijke kweek dit jaar, van de 54 koppels( en dat zijn de kwekers en vliegers samen) heb je dus maximaal 108 eieren ofwel 54 x 2 toch? Èèn duivin op het vlieghok legt niet meer, ze is nog jong van 2017 maar toch kwam er niks. Dus dan blijft het maximale aantal van 106 over. We gaven twee eitjes weg aan vrienden uit Hichtum(bij Bolsward), dus dan waren er nog maximaal 104 stuks, ja we kunnen goed tellen. En van die 104 eieren hebben we 100 jongen kunnen ringen en afzetten. afzetten.                                                                       

Dus vier eitjes waren of onbevrucht of kapot. Van die 100 jongen gingen er eind februari 15 naar vrienden in Kroatië, dus zijn er hier maximaal 85 jongen in het “Oude hok”gezet.                        

Van die 85 jongen voor ons zelf zijn er nu vandaag op 24 April nog 72 stuks. Dus voor de snelle rekenaars zijn er 13 stuks weg en dat is bij ons opgegeten door de roofvogels of door eigen selectie.
De kwekers brengen hun jongen gewoon groot, ik zet er een broedschaal naast zodra de jongen ongeveer 10 dagen oud zijn. Doordat je er een schaal naast zet gaat het koppel eerder weer op weg naar de volgende ronde en het heeft het als voordeel dat de eieren niet bij de jongen gelegd worden(die beschadigen of bevuilen ze wel eens).                                                                           

Bij de vliegduiven gaan de duivinnen erbij weg zodra er naast de jongen weer een ei ligt. Een ei naast de jongen is dus het teken dat de duivinnen naar hun eigen hok gaan en op weduwschap staan. Het tweede ei leggen ze dan in het duivinnen hok. De doffers brengen de twee jongen verder groot. Op zondag 16 februari 2020 heb ik alle jongen bij de doffers weg gepakt en gespeend. Vanaf de 17e stonden de doffers dus ook op weduwschap. Ze worden hier normaliter niet opnieuw gekoppeld voor het seizoen wat begint rond de eerste zaterdag in April.
Nu ben ik door het corona virus er iets van afgeweken, ik heb de vliegduiven opnieuw op eieren laten komen, maar gelijk na het leggen van de eieren weer gescheiden. Ze hebben niet kunnen broeden. Wanneer een duif de tweede keer mag broeden gaat de rui beginnen en dat willen we nog niet hè. De eieren van de vliegduiven zijn weg gegeven, ik wilde de duiven zes a zeven dagen bijeen laten, maar heb het iets langer gedaan om de eitjes te kunnen opvangen en deze zijn natuurlijk gratis naar andere liefhebbers gegaan. Hier worden de oude duiven nooit verduisterd en heb het ook dit seizoen niet gedaan. Ik adviseer het andere liefhebbers wel moet ik eerlijk zeggen, omdat het waarschijnlijk de beste en veiligste oplossing is. Maar hier doe ik alles net even anders, ben namelijk van mening dat je alleen kunt vergelijken als je het anders doet dan anderen.           

Welke methode dan het beste was blijkt eind van het seizoen. Valt de rui hier straks hard in dan heb ik het fout gedaan en hebben de anderen geluk. Valt het mee straks dan weten we dat ook gelijk.  Andere jaren beginnen we met verlichten van de oude duiven reeds in Mei na de eerste eendaagse fondvlucht, die is meestal rond de 10e van de Mei maand. Omdat we nu nog niet begonnen zijn met het seizoen doe ik het niet, nu gaat het waarschijnlijk mee met de jongen vanaf de langste dag(21 Juni). Dus resumé, de vliegers hebben jongen groot gebracht, niet verduisterd, opnieuw samen gezet en gelijk bij het tweede eitje weer gescheiden en met belichten begin ik later.
 
Systeem normaal en nu
 
Op maandag 2 maart zijn we gewoon begonnen met de Beute kuur, zoals bijna iedereen in Nederland en België (Duitsland meestal twee weken later). De Beute opstart kuur bestaat uit 14 dagen lang iedere dag LTW door het water en een 7 tal dagen CLEAN Balance door het water.     De meeste mensen beginnen met de LTW en dan de Clean Balance, maar hier in zien we een verandering en misschien wel heel goed. Dat wil zeggen eerst de schoonmaak kuur met CLEAN BALANCE en daarna “laat ze hard trainen kuur” met LTW. De Olympic MG Mix word bij de kampioenen altijd gegeven, zomer en winter, rui of kweek of vlucht.                                              Het verschil met het vliegseizoen en de andere weken is dat het in het vliegseizoen in een vast schema gegeven word van twee dagen begin van de week. En dat het in het vliegseizoen met Lecithine olie word aangeplakt en de andere weken meestal met Colicontrol. Liefhebbers die vroeger wel eens last hadden van spier problemen bij hun duiven  ( o.a. Scheefvliegers) zien dat helemaal niet meer bij regelmatig gebruik van de Olympic MG Mix.
Hier ondanks dat we nog niet spelen met de duiven, is het schema qua Beute producten gewoon het zelfde. Dus nu op zaterdag en zondag Clean Balance door het water. Op maandag , dinsdag en woensdag LTW door het water, waarvan op woensdag samen met CVS(Vitaminen – brengt de zon op het hok). Op zondag en maandag gaat hier Olympic MG Mix over het voer aangeplakt met Colicontrol. U ziet dat het gebruik van de MG mix is verplaatst van maandag en woensdag naar zondag en maandag. Door ervaringen van de nationale kampioenen en de terug koppelingen van Johan den Hartog, Oliver Sabol, Maarten Huijsmans, Stef Bals, Herman Calon en anderen kwam naar voren dat zij de MG mix eerder gebruikten, met als reden dat het dan eventueel nog een dag extra kan op dinsdag of woensdag( de duiven zijn maandag avond al weer vol in training). 

De Colicontrol geeft ook bij de ouden natuurlijk een prachtige mest, door de geweldige werking op de darmflora. We zien dat juist in deze corona tijd de top spelers, dus de liefhebbers met de beste resultaten gewoon het Beute systeem aanhouden. Ze laten het niet verslappen nu, ook dit weer een verschil tussen de kampioen en de niet-kampioen.
 
Verduisteren jonge duiven
                                                                                                                                                           

Die eerste groep jongen is verduisterd vanaf 10 Maart dus dat is nu 5 weken( want het is vandaag wanneer ik dit schrijf 24 April). We verduisteren hier wat anders dan bij vele liefhebbers trouwens. Om 16.00 uur gaat alles al dicht en dan in de ochtend na 08.00 uur pas weer open, maar dat is vaak 08.30 uur, dus ruim 16 uur per dag zitten ze in het donker. Ik maak gelijk het verduister verhaal maar af, want ik spring nogal eens van de hak op de tak. Dat lange verduisteren doen we normaliter tot 1 Mei, op 1 Mei gaat het naar verduisteren om 15.30 uur reeds maar dan tot 23.00 uur. Om 23.00 uur in de avond pak ik het weg, dan kan de ochtend gewoon op het hok beginnen gelijk aan de natuur.


Dit tweede deel van de verduistering houden we dan weer vol tot 1 juni, op 1 Juni pak ik alles weg en mag de zon komen en gaan op de hokken. Tussen 1 juni en 21 juni doen we niks, laten we dat het derde deel noemen. En dan op 21 Juni, de langste dag van het jaar, gaan de lampen aan en gelijk van 05.00 uur tot en met 23.00 uur en ook overdag. Hier in zijn we ook wat anders dan de meeste liefhebbers, we houden namelijk het licht ook aan overdag. Waarom? Omdat we de duiven steeds een zelfde hoeveelheid licht willen geven, en op donkere dagen is het in de natuur wel eens wat minder. Wanneer dan de eerste vlucht begint bij de jongen, gaan we naar deel 4 in ons jonge duiven systeem. De duiven komen terug van de eerste wedvlucht en de schakelklok van het licht is op 23.15 uur gezet. Dus 15 minuten langer. De dag van de tweede wedvlucht gaat de tijdklok naar 23.30 uur, en u begrijpt het al, dat doen we na iedere vlucht, dus iedere week, dus 23.45 uur, 24.00 uur etc. De laatste vlucht kan het dus zo maar tot 01.45 uur branden. Dit systeem noemen we de Canadese methode omdat Oscar de Vries die in Canada woont dit naar buiten bracht op een Koerier film van Jos Voortman.
 
 
 
 
Het afgelopen seizoen 2019:
 
Het vorige seizoen, dus 2019 was voor ons een geweldig seizoen. Met ruim 25 eerste prijzen, een 1e NPO (met Lucinde op Troyes 550 km), en de beste jonge duif van Nederland op de midfond in alle competities : WHZB/BOTB, NPO en PIPA RANKING. Op alle afstanden en disciplines ging het voortreffelijk. Met de jonge duiven zelfs 10 eerste prijzen met diverse teletekst plaatsen, en zelfs de beste jonge duif van Nederland op de midfond vluchten. Maar ook hier toch weer op zoek naar beter. Er zijn enkele duiven bijgehaald en er zijn aanpassingen gedaan aan de ventilatie van het hok en zelfs zijn de wateraders geneutraliseerd. Stilstaan is achteruitgang zeggen ze wel eens toch?
 
Toekomst duivensport:
 
Natuurlijk zitten we nu in een zeer moeilijke periode , het Covid 19 virus raast over onze aardbol en hebben we nog geen idee wanneer we het achter ons kunnen laten. Aanpassingen zullen er komen, daar kunnen we op rekenen. Maar de duivensport gaat gewoon door hoor, let maar op.
 
Volgende keer deel 2 van deze update

Terug

Laatste biedingen

Geen recente biedingen gevonden.

Banners