Laatste nieuws - Wat geheimen van toen

Wat geheimen van toen
Wat geheimen van toen

Wat ik eigenlijk stiekem mis ? De geheimen van de toppers in de duivensport.
Nu ik de zestig gepasseerd ben mijmer ik nog weleens terug naar het inkorf café waar steevast over de grote kampioen van de club gepraat werd.
Alles werd uit de kast gehaald om het geheim van de kampioen te ontfutselen. Dat was een sport op zich. Ik mis de verhalen , de nieuwsgierigheid vandaag wel een beetje met natuurlijk de grote ontdekking wanneer het geheim aan het licht kwam.
 
Ik was tiener en nieuwsgierig. Ik zat tussen de volwassen melkers maar die waren net zo nieuwsgierig. Elk geheim dat zich openbaarde werd gretig aangenomen voor waarheid en op de eigen hokken uitgeprobeerd. 
 
Bij een groot kampioen op de verre vluchten ging ik weleens langs. Toen ik de straat inreed kwam er al een weeïge geur door de brievenbus. Je kon toen nog gewoon achterom want de poort was altijd open. Hij had me niet in de gaten en toen ik zag waar hij mee bezig was wist ik dat ik zijn geheim ontfutseld had.
 
De melker was aardappelschillen aan het koken. Hij schrok wat maar omdat ik jong was en hij een zwak voor me had vertelde hij me waar hij mee bezig was.
Ik dacht voor varkens maar hij deed het sop in de reeds klaarstaande drinkenpotten .
Het is dus echt voor de duiven ging het door me heen.
“Het werkt tegen coccidiose” , legde hij uit. Ik weet het van een Belgische melker.
 
Wij ( ik speelde samen met mijn vader)  hebben jaren de schillen gekookt. Of het hielp ? Het was de tijd nog niet dat we dierenartsen bezochten.
 
Toen kwam er een ander geheim naar boven. De IONIZER. Een apparaatje dat de lucht in het hok verbeterde. We kochten een Ionizer , voor toen best wel duur.
We maakten dagelijks het naaldje schoon omdat we dachten dat het stof en slechte lucht aantrok. Wisten wij veel.
 Helaas we hadden beter in betere duiven geïnvesteerd.
 
Toen kwam het potje Buisman. Gebrande suiker die je bij de filterkoffie deed. Het zou werken tegen trichomonas wanneer die in de bek van de duif gegeven wordt.
Vandaag de dag horen we niets meer van dit geheim.
Ik ga maar niet uitweiden over de rode pil voor Vitesse, witte voor de Midfond en blauwe voor de fond en grote fond.
Generaal kampioen X in onze toenmalige kring zou dat geven . En toch , die geheimen hadden wat.
 
Wie nu op YouTube rondwaard wordt door filmpjes meegelokt de kampioenshokken in. De mengelingen worden voor de camera gemaakt. Supplementen voor de ogen van ieder uitgestald.  Op dat punt denk ik dat er veel meer open kaart gespeeld wordt.
 
Het grote geheim is van alle tijden, goede duiven, goed hok en goede voeding  en ik denk niet te onderschatten , een vast omlijnd systeem. Dat is nooit niet anders geweest.
 
The Flying Dutchman.
 

Terug

Laatste biedingen

Geen recente biedingen gevonden.

Banners