Laatste nieuws - Help de beginnende duivenmelker!

Help de beginnende duivenmelker!
Help de beginnende duivenmelker!

Nu ik al een tijdje bezig ben met de duiven en de duivensport, en nu aan mijn tweede jaar begonnen ben, bekruipt mij wel het gevoel dat ik eigenlijk steeds minder weet! Zoveel melkers en zoveel ideeën. Uiteraard: iedereen heeft andere duiven, een ander hok, andere werktijden etc. Maar hoe meer ik praat met verschillende melkers, hoe meer info, en ook regelmatig tegenstrijdige info ik te horen krijg.

Is de beginnende duivenmelker hiermee gebaat? Nou nee…  want door de bomen zie je het bos niet meer! En nu seizoen 2020 door Corona vrijwel op z’n gat ligt en zelfs de doorgewinterde duivenmelker moest gaan nadenken wat te doen met de oude duiven, wordt het er voor ons, “groentjes” niet makkelijker op…. Of misschien toch wel???

Als beginner doe ik nu dus voor het tweede jaar de jonge duiven…. Voor mij is er niet zoveel veranderd….. ik heb wat meer de tijd om ze te laten wennen aan de mand, en om ze te observeren, tam te maken en te laten luisteren etc.  Voor het opleren zijn ze nog niet zover…. En laten we hopen  dat zodra ze wel klaar zijn om opgeleerd te worden, dat we dat dan ook mogen van de overheid en uiteindelijk de wedstrijden kunnen en mogen beginnen.

In deze tijd van quarantaine  spreek ik stiekem toch heel wat melkers… uiteraard op de gepaste anderhalve meter afstand en anders via de mail, facebook , app etc. Gevolg: heeeeeel veeel info… en de één doet dit en de ander doet dat… Voor mezelf filter ik de bruikbare dingen voor mij er tussen uit… en ga op internet eens opzoeken of dat klopt, waar is, etc… En eerlijk gezegd: meestal vergeet ik gewoon wat er allemaal gezegd wordt… teveel info is vaak geen info… Maar gezellig zijn die “duiven-praatjes” wel altijd!

Hoe kan je dit voorkomen dat je te veel info krijgt en door de bomen het bos niet meer ziet?
Allereerst heb ik voor mezelf uitgemaakt: Kies 1 of 2 melkers binnen je eigen vereniging uit die goed spelen (kijk daadwerkelijk op de uitslagen lijst of ze op de lijst ook voorkomen!) En als je dus tot dagfond speelt…. Ga dan niet naar iemand die alleen Marathon/overnacht - duiven heeft. Dat is toch echt een andere aanpak en een andere “tak van sport”.

Zorg dat je een schema hebt. Noteer wanneer je wat moet doen… en spreek eens af met een melker (het liefst dus iemand die jou coacht) dat hij of zij jou een seintje geeft als er een verandering of aanpassing plaats vindt bij de duiven of op het hok. Hiermee bedoel ik: als je wil verduisteren maar niet weet waarom of wanneer…. Vraag het en noteer! Zodat je niet 2 a 3 weken acht de feiten aan loopt… Zo ook met verandering van voer…. Wanneer moet er nu bijvoorbeeld lichter gevoerd worden of wanneer moet je over stappen op een ander type voer.  Dat hangt er natuurlijk ook wel van af hoe je duiven erbij zitten maar vraag dan ook of je coach, of melker eens komt kijken hoe het er bij jou voor staat …

Zorg dat je op tijd geïnformeerd wordt wanneer je moet enten (verplichte inenting), je de chips en je je klok moet brengen om in het systeem van je vereniging te zetten etc. Hou contact! En nu helemaal omdat alles toch anders loopt i.v.m. Corona.

Dan heb ik ook nog een tip voor de doorgewinterde duivenmelkers….
Wat voor jullie normaal en logisch is….. kan voor een beginner totaal niet normaal of logisch lijken… Laat staan dat de beginner weet wat er mee bedoeld wordt of wat er van hem of haar verwacht wordt!
Met andere woorden: wees duidelijk en vraag ook eens door zodat je weet of het begrepen is en de beginnende melker weet wat hij of zij moet doen. Uiteraard moet de beginnende melker het ook aangeven als hij of zij niet precies weet wat er wordt bedoeld.. Domme vragen bestaan niet!

En:  Duivensport maken we samen!

Ik wens iedereen, ondanks deze rare tijden, een heel goed duivenseizoen!

Miss. La Paloma
 

Terug

Laatste biedingen

Geen recente biedingen gevonden.

Banners