Winnaar Categorie 2 Eendaagse Fondspiegel Oud - H.T. Deuring, Gasselternijveen

Ook in 2016 worden er weer reportages van de winnaars gemaakt per categorie. Zo kwam ik bij de winnaar van Categorie 2 oud Tinus Deuring in Gasselternijveen. Tinus heeft al meer dan 40 jaar duiven en tijdens zijn werkzame leven werd hij ondersteund en bijgestaan in het seizoen door zijn wederhelft Ginie.

Sinds een aantal jaren mag Tinus zich pensionado noemen en zijn de duiventaken weer helemaal voor hem. Zo enkel wanneer Tinus zelf druk is of andere zaken te doen heeft dan duiven schiet Ginie bij waar nodig. Tinus wilde graag dat Ginie nog even extra benoemd zou worden want zonder haar waren zijn prestaties niet zo hoe ze door de jaren heen geweest zijn!

Passie

De passie van Tinus is om zo hoog mogelijke prijspercentages te behalen met de duiven en dit elke vlucht weer. Zelf geeft Tinus aan dat het soms lijkt dat hij aan het ‘Joop Zoetemelkcomplex’ lijdt, maar eigenlijk is hij met hoge prijspercentages heel tevreden en vindt hij het niet erg dat er vaak een absolute kopduif wordt gemist. De duiven komen goed en snel naar huis maar echte kopvliegers zitten er momenteel niet. De duiven moeten het kunnen van 80 tot 660 km, de laatste afstand is dan Orleans, Châteauroux vindt hijzelf voor zijn afstand eigenlijk net te ver.
 
De weduwnaars worden naar het seizoen toegebracht door ze aan het begin een keer of 5 af te richten en moeten daarna zonder afdelingsafrichting de eerste vitessevlucht er staan. In het seizoen worden de duiven op de vitesse en midfond wel getoond maar op de dagfond niet. Tinus speelt met ongeveer 20 duiven het klassieke weduwschap en gaandeweg het seizoen splitst hij de groep op in een dagfondploeg en vitesse/midfondploeg.

Motivatie

Zoals op één van de foto’s te zien zitten er tussen de broedbakken bij Tinus op het hok kleine boxen van ongeveer 30 cm, hier kan Tinus een doffer of duivin in stoppen om de partner te motiveren, er wordt alleen gespeeld met doffers dus hij probeert ze altijd op een leuke manier te triggeren om naar huis te komen. Tinus vindt het van belang dat de duiven bekend zijn met de drie R’ren, Rust, Reinheid, Regelmaat, deze constante factor is belangrijk voor de duiven en wordt heel het seizoen dan ook gehandhaafd.

links is de kleine ruimte te zien welke gebruikt wordt als extra motivering.

Medisch

Op medisch vlak wordt het systeem van Nanne Wolff gehanteerd, dat houdt voor Tinus in dat hij op zaterdag en op zondag over het voer de SA-mix geeft met BMT poeder en dit aanmaakt met methiochol, dit wordt 1 maal daags verstrekt. Op de dag van korven wordt er de conditiemix verstrekt en als er een pittige vlucht is geweest kan dit ook op zaterdag verstrekt worden daar er in de conditiemix ook electrolyten zitten.
Na 4 weken vliegen krijgen de duiven een geelpil opgestoken terwijl de drinkpan dan van het hok wordt gehaald. Een enkele keer wanneer er wordt gedacht dat er een geelkuur gegeven moet worden krijgen de duiven nog 2 dagen op zondag en maandag Ronidazole 10% in het water. De ontsmettingsmix krijgen de duiven over het voer. Een enkele keer wanneer het nodig lijkt te zijn krijgen de duiven op gevoel wat toegediend. Eigenlijk komen ze in Gasselternijveen liever niet bij een dierenarts. Strenge selectie blijft de basis om goed te vliegen en niet de medicijnpot is hier het stramien.

De duiven

Op de hokken vertoeven de Lindelauf duiven uit Vijlen via J. Smit uit Assen, verder zijn er nog duiven uit de Janssen lijnen te vinden, duiven van E. Koster- uit Nieuw Annerveen en duiven uit de lijn van de Picanol en President van Joop Groenen. Op de hokken blijven jaarlijks door de selectie alleen maar duiven zitten die minstens 50% prijs hebben gevlogen. Elk jaar worden en wat duiven aangeschaft maar de instroom van deze duiven is maar zeer gering gezien de strenge selectie.

1 van Tinus zijn favoriete vliegdoffers van 2016.

Voersysteem

De duiven krijgen de hele week Matador Premium vlieg, op Za+Zo krijgen de duiven volle bak en vanaf de maandag rantsoen. Ze krijgen naast het voer nog als extra pinda’s, snoepzaad en de DHP-bak verstrekt.

Nauwkeurig bijhouden van prestaties

Voor Tinus is het nauwkeurig bijhouden van wedvluchtresultaten uitermate belangrijk. Tijdens mijn gesprek blijkt dan ook duidelijk dat hij alles bijzonder goed weet te vertellen op welke vluchten de prijzen uitzonderlijk waren en waar het op sommige vluchten beter had gekund. Om aan te geven hoe hier het prijspercentage bijgehouden wordt over een aantal jaren, zal ik hieronder een voorbeeld plaatsen welke van zijn hand komt.

Vanaf 2010 tot 2016 is er over 7 jaar een gemiddeld prijspercentage van 64.8% behaald op de dagfondvluchten, het zal eenieder dan ook niet verbazen dat je op deze manier winnaar wordt van de Categorie 2 oud binnen de Nationale Dagfondspiegel competitie 2016!

2016 uitslagen dagfond Afd. 10

 • E29 24-07-2016, Sens, 2145 duiven 9 mee, 7 prijzen:
  102,160,310,347
 • E27 09-07-2016, Châteauroux, 3098 duiven, 4 mee, 4 prijs:
  84,94,105,559
 • E25 25-06-2016, Nanteuil le Haudouin, 2547 duiven, 6 mee, 4 prijs:
  63,138,207,248.
 • E21 28-05-2015, Nanteuil le Haudouin, 3562 duiven, 10 mee, 6 prijzen:
  15,43,166,185,462, 766

De hokken

Tinus heeft een ruime accommodatie welke schitterend over de weilanden van het ruime Drenthe uitkijken, de hokken steken fraai af in de tuin en er is naast hokken nog voldoende ruimte om te genieten van de ruime tuin.

Tinus beschikt over een kweekhok, 2 vlieghokken voor de weduwnaars en een ruim jonge duivenhok, verder nog een ruimte waar de duivinnen verblijven in het vliegseizoen. Het hok links en het hok boven worden gebruikt voor de vliegploeg. Het hok onder bij de schuur wordt gebruikt als onderkomen voor de jonge duiven.

Toekomst

Voor het echtpaar Deuring is het van belang om met elkaar plezier in de sport te hebben. Er wordt veel voor de duivensport gedaan en ze genieten dan ook erg van de aankomsten over de weilanden naar het hok, ze blijven altijd samen net zo lang wachten tot de laatste duif terug is. Tinus roept al een aantal jaren dat hij wat wil gaan minderen maar gelukkig geeft Ginie aan blijft het fanatisme elk jaar nog weer bovendrijven en gaan ze door om elke keer toch weer mooie prestaties te behalen. Seizoen 2016 was voor Tinus een goed seizoen, een enkele maal kon hij op onverklaarbare wijze toch een vlucht niet naar tevredenheid analyseren en dat zet hem elke keer weer aan het denken voor de week erop om dan toch weer extra goed op de verzorging te letten zodat de zaterdag er op niet getwijfeld hoeft te worden over de aankomsten en vroege duiven.

Neem vooral ook eens een kijkje op de website van Tinus, hij zal het enorm waarderen.

Jurgen Menkhorst

<<<